Карамелен кекс
Рецептата е изпробвана!Рейтинг: 10
Сложност: Средна
Изпробвана: 12 изпробвана
Любима на 428 готвача Любима
Разпечатай
виж снимката
Снимката е добавена от venivsh
Снимка 2120 ... 21
Необходими продукти
  • • 4 бр. яйца
  • • 200 мл прясно мляко
  • • 1 ч.ч. захар
  • • 2 ч.ч. брашно
  • • 10 г бакпулвер
  • • 1 ванилия
  • За глазурата:
  • • 1/З ч.ч. захар
  • • 100 мл прясно мляко
  • • 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне
Карамелена смес: половината от захарта се карамелизира докато стане златиста. Веднага се добавя 100 мл прясно мляко и се разбърква до разтваряне на карамела. След като изстине към нея се добавят двете разбити яйца, половината от брашното, половината бакпулвер. Разбива се добре с миксер.
Ванилова смес: Другите две яйца се разбиват с останалата захар, 100 мл мляко, брашно, бакпулвер и ванилия.
Глазура: 1/3 ч.ч. захар се карамелизира. Прибавят се 100 мл мляко, в което е разтворена 1 с.л. брашно. Бърка се докато заври.
В кексова форма се изсипват първо карамелената смес върху нея ваниловата. Кексът се пече на 170 С на най-долна решетка. След охлаждане се полива с глазурата.
Рецептата е добавена от venivsh на 27 Септември 2009 г.
Номинация в конкурсРецептата е участвала в конкурс Рецепта на месец Септември '09 [Десерти]
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 50
Maya_I
готвач с точилка
Синът ми хапва първото парченце25 Май 2017
снимки от
carskodete
виртуоз с тиган
[Изпробвал рецептата]
Снимка 21 16 Мар 2017
# 49
carskodete
виртуоз с тиган
[Изпробвал рецептата]
Стана страхотен кекс :)
[Изпробвана]
16 Мар 2017
снимки от
vile11
виртуоз с тиган
[Изпробвал рецептата]
Снимка 20 27 Юли 2016
# 48
vile11
виртуоз с тиган
[Изпробвал рецептата]
Добра рецепта, най-малкото различен от ваниловия и какаовия вариант. Много обичам карамела. Получи се от първия път. Разбира се, че пак ще се прави.
[Изпробвана]
27 Юли 2016
# 47
mam4eto_30
виртуоз с тиган
[Изпробвал рецептата]
Здравейте. Кекса е невероятен. Благодаря.
[Изпробвана]
17 Мар 2016
# 46
sonita1
виртуоз с тиган
[Изпробвал рецептата]
Кексът е много вкусен! Днес го изпробвах.
[Изпробвана]
18 Май 2014
снимки от
Drakulita1
майстор с шприц
Снимка 19 5 Фев 2013
снимки от
gerinka9208
майстор с шприц
[Изпробвал рецептата]
Снимка 17Снимка 18 3 Фев 2013
# 45
gerinka9208
майстор с шприц
[Изпробвал рецептата]
Стана супер :) Качвам и снимки и отива в любими ;)
[Изпробвана]
3 Фев 2013
# 44
deni_nikol
ентусиаст с миксер
Кекса изглежда невероятно! Ще го пробвам непременно, добавям го в любими!31 Дек 2012
# 43
emsi
виртуоз с тиган
[Изпробвал рецептата]
Кекса стана много вкусен!
[Изпробвана]
29 Дек 2012
# 42
Galya68
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
да, маже се с маргарин и брашно2 Дек 2012
# 41
mimito1113
началник печка
Изглежда страхотно, ще го изпробвам, но да попитам поне формата маже ли се с мазнина, така не залепва ли без нищо?22 Окт 2012
снимки от
steffanell
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 16 6 Сеп 2011
# 40
pepeleon
магьосник в кухнята
Малеее, еми как да не му се дояде на човек, само какви снимкиииииии... Браво и на този който е качил рецептата и на тези дето вече са е изпробвали аз слагам в любими веднага...6 Сеп 2011
# 39
Elti
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Да, наистина изглежда перфектно. Браво!6 Сеп 2011
# 38
steffanell
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Постигнах желания резултат днес!
[Изпробвана]
6 Сеп 2011
# 37
steffanell
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Благодаря Elti, за бързата информацията!5 Сеп 2011
# 36
Elti
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Не помня вече в коя точно форма съм го пекла. Като гледам, щом съм го рязала на ромбове, най-вероятно е в правоъгълната (тя е с приблизителни размери 25х35). А ако е бил в кръглата най-вероятно е в тази дето ми е с диаметър 26см. Съжалявам, че не мога да ти дам точен отговор, но съм забравила вече.5 Сеп 2011
# 35
steffanell
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Elti, снимката ти е вълшебна, ще се престраша да го направя отново, би ли ми казала колко сантима е формата?5 Сеп 2011
# 34
maria.kinovska
ентусиаст с миксер
Това вълшебство отива директно в ''ЛЮБИМИ''!15 Юни 2011
снимки от
Elti
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 15 11 Юни 2011
# 33
Elti
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Кексът стана много хубав - жълтата смес много ми прилича на вкус на НЕсиропирано реване. Ако беше останал щях да пробвам да го "освежа" със сироп, но... свършиии.
[Изпробвана]
11 Юни 2011
снимки от
petqanabel
магьосник в кухнята
Снимка 14 12 Окт 2010
# 32
yili_90
аматьор с виличка
доста апетитно изглежда. Ще я провам!12 Окт 2010
снимки от
vesipetrova
аматьор с виличка
Снимка 13Кекса стана страхотен!Рецептата отива в любими. А това е резултата!
29 Сеп 2010
# 31
melek
магьосник в кухнята
Изглежда много апетитно на снимките.29 Сеп 2010
# 30
wentci_75
чирак с черпак
[Изпробвал рецептата]
Получава се отлично. Много лесна и приятна. Опитайте....
[Изпробвана]
6 Сеп 2010
# 29
venivsh
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Рецептата е без мазнина. По-желание може да добавите стафиди и орехи няма да е лошо. Пробвайте!6 Дек 2009
# 28
chochi
виртуоз с тиган
Рецептата звучи много добре, но не виждам в продуктите някаква мазнина(масло, маргарин или олио) Имам предложение, ако към кекса се прибавят стафиди и орехи ще е по вкусно!4 Дек 2009
# 27
PassionFlower
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Да,steffanell,кексът е чудесен.Браво за рецептата,наистина се получава нещо много вкусничко,особено за обожателите на карамела ( като мен :) )Благодаря ти много,че мислиш така :)) Просто готвенето ми е много интересно,с удоволствие се захващам да правя разни неща.Много обичам да импровизирам и експериментирам в кухнята,а най-много обичам,когато "експериментът" така да го наречем се получи успешен :) Лек ден на всички :*
[Изпробвана]
25 Ное 2009
# 26
steffanell
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
PassionFlower, благодаря ти много, знам че кексовете са капризни и вярвам че някой го е направил успешно, поздравление за това че си най-младата и с много рецепти, възхищавам ти се! Това не значи че кекса не е хубав. Оценка много добра.24 Ное 2009
# 25
PassionFlower
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
steffanell не се притеснявай, случва се това нещо и аз съм го правила :) Няма безгрешни хора или родени научени.. Вече се отказах да правя кексове, последния път като правих кекс и изгоря фурната.. злощастие, но не е това причината де, просто няма смисъл да правя, много по-скъпо ми излиза отколкото да купя готов кекс за 1. 50лв.. :)24 Ное 2009
# 24
steffanell
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Направих го но въпреки че се наду, самия кекс е збит и и не е пухкав и лек, на вкус е много добър и много сладък без да го залея с карамела. Направо отиде в кофата. Изглежда че само аз не успях да го направя както трябва. Но като гледам на снимките не е от пухкавите кексове а стиклени кексове не са по вкуса ни. Ще чакам Aliana да го направи и да даде мнението си. Мисля че трябва да бъда откровена в провала си.24 Ное 2009
# 23
seher
готвач с точилка
Благодаря ти много Десислава! Още утре ще се пробвам6 Ное 2009
# 22
katya_simeonova
аматьор с виличка
И аз ще опитам. Като чета възхитителните коментари смятам, че наистина ще се получи чуден кекс, нещо ново за мен6 Ное 2009
# 21
desislava76
магьосник в кухнята
Seker, за крокан трябва захар и ядки/лешници или орехи/. Например-1 ч. ч захар и 2 ч. ч ядки. Захарта се карамелизира, прибавят се счуканите ядки и всичко се смесва добре. Сместа се изсипва в тава/намаслена леко/. След като изстине се начупва /счуква/ на ситно.3 Ное 2009
# 20
seher
готвач с точилка
Десислава76, може ли да ми пишеш как точно се приготвя крокана. Може би е нещо елементарно, но аз съм начинаеща в кулинарното изкуство. Благодаря ти предварително.3 Ное 2009
снимки от
seher
готвач с точилка
Снимка 10Снимка 11Снимка 12 1 Ное 2009
# 19
desislava76
магьосник в кухнята
Seher, какво нямаше в къщи? Ако става въпрос за крокана -той се приготвя в къщи от захар и натрошени орехи. А кекса е строхотен, току що го доизядохме.1 Ное 2009
# 18
venivsh
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Учудвам се, че се е получило така. Млякото трябва да бъде сварено.1 Ное 2009
# 17
seher
готвач с точилка
Кекса е невероятен, но при мен се пресече на два пъти млякото, когато го добавих към горещия карамел, затова замених млякото с вода. Пак се получава. Глазурата също я приготвих с вода. Посипах кекса с кокосови стърготини, но с крокан ще стане супер. Аз нямах вкъщи.1 Ное 2009
снимки от
PassionFlower
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 9 18 Окт 2009
# 16
venivsh
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Няма да спадне. Ваниловата смес се приготвя за 5 минути.18 Окт 2009
# 15
mimsi
магьосник в кухнята
Е, добре де! Докато се разбият яйцата за ваниловата смес, карамелената няма ли да спадне? Още повече пък, че е и с бакпулвер!18 Окт 2009
снимки от
PassionFlower
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 7Снимка 8 17 Окт 2009
# 14
PassionFlower
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
ей сега ще го правя, че тук в къщи карамелът е на почит и кексът също, а двете неща в едно просто си представете :)17 Окт 2009
# 13
venivsh
магьосник в кухнята
[Автор на рецептата]
Мнаго се радвам, че Ви харесва кекса. Правя много кексове но този наистина е най-добър!10 Окт 2009
снимки от
Galya68
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Снимка 5Снимка 6 7 Окт 2009


Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.