Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Безглутенов кекс с елда без захар

Безглутенов кекс с елда без захар

Потребител#184319Потребител#184319
Иноватор
3291k4738452
Безглутенов кекс с елда без захар
Снимка: Потребител#184319
1 / 2
26/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Много вкусно и много ароматно предложение за онези, които не могат да консумират храни с глутен. Да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • елда - 100 г
  • безглутеново брашно - 1 к.ч. (елда, овес, ориз)
  • фурми - 200 г
  • стафиди - 100 г
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • какао - 1 с.л.
  • фъстъчено масло - 2 - 3 с.л.
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Елдата се сварява или бланшира. Вари се 1:3. Готова е когато семенцата е разпукат. Бакпулверът се активира в киселото мляко.

Фурмите се обезкостяват и се смилат с малко вода.

Яйцата се разбиват и след това постепенно се добавят киселото мляко, брашното, елдата, фурмите и фъстъченото масло и накрая стафидите. Тъй като имам мощен блендер сама си направих микс от безглутенови брашна (елда, овес и ленено семе), но може да използвате всякакъв вид брашно.

Формата за кекс се подмазва и набрашнява. Изсипваме половината смес, а към другата добавяме какаото.

Разбъркана, добавяме и тази смес във формата и с нож или вилица леко разнасяме, за да се получат красиви фигурки. Пече се 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна на горен и долен реотан.

Забележка: В тази пропорция ще стане малък кекс, който няма да запълни формата. Тъй като експериментирах не направих пълната доза. Продуктите може да се удвоят, като за да не се прекалява с яйцата, сложете повече кисело мляко за течност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: